Menu

Envoltats de plantes (Medi a 2n)

Envoltats de plantes (Medi a 2n)

Tot seguit us expliquem la setena unitat de medi titulada: “Envoltats de plantes” que hem fet a la classe de segon.

Iniciem el debat.

- "Les plantes es mengen?" - "Podem tallar les flors?"

Sí, però no, compte! algunes són verinoses. Mengem sobretot les plantes de l’hort (hortalisses) i del conreu (les del camp). Els agricultors i les agricultores són els experts que les conreen. Podem tallar les flors? No, no si us plau, no hauríem de fer-ho. Són molt boniques però són necessàries per la reproducció de les plantes. A Sant Jordi ens regalem moltes flors de la rosa, però són flors que es cultiven especialment per a aquesta festivitat.

La importància de cuidar les plantes ja ho vam parlar a l’inici del curs en el tema “Podem viure sense aigua?”.

Dèiem: Un jardí que creix i creix i creix...

Torneu a fer un cop d’ull si cal a la unitat. Doncs bé… durant les setmanes i mesos següents… algunes plantes han mort (llei de vida) i altres han crescut molt. Tot això no ens ha sorprès perquè sabem que una planta és un ésser viu que com a tal, neix, creix, es reprodueix i mor. És el cicle vital de les plantes.  Ho hem vist avui en vídeo, un mestre valencià ho explicava. Oi, xics i xiques!

Els arbres de Barcelona i de Sant Martí.

Hi ha disponible un registre de tots els arbres on trobareu  molta informació dels arbres de la ciutat. On és, quin tipus d’arbre és, quan es va plantar, quina alçada té… la majoria són plataners i lledoners, però també tenim palmeres, arbres de clima mediterrani. Els avets, que són més aviat de clima muntanyós els trobareu a les muntanyes del Pirineu. Al nord de Catalunya.

Si teniu curiositat aquí podeu consultar els arbres del vostre carrer “Arbrat viari de la ciutat de Barcelona”  cliqueu sobre un punt verd que representa l’arbre en concret Arbrat viari de la Ciutat de Barcelona.

Plantes aromàtiques

Hi ha una botiga molt coneguda i antiga amb més de 200 anys d'història, l’Herboristeria del Rei, que us la volia recomenar però, a prop de la nostra escola també tenim una herboristeria. La Mireia, molt simpàtica, em va preparar unes bossetes de plantes aromàtiques, (anís, romaní, valeriana, menta i que no falti la farigola, deia.) així els nens i nenes de segon les puguessin olorar. No hi ha paraules per descriure la bona olor que fan aquestes herbes! Venia de gust preparar una infusió. Diuen que tenen propietats curatives!

Plantem la llavor de la fava i la mongeta.

Un clàssic! També en la unitat "Mengem i Creixem” vam veure com creixia una mongeta. Però ara tots els nens i nenes tenen la seva planta. Estan com boijos esperant que comenci el procés de germinació. Cal una mica de paciència, bon sol i molta aigua.

Les hortalisses.

La pastanaga és una arrel? Sí! La carxofa és un fruit o una flor? Una flor! Us imagineu que regalem un ram de carxofes per Sant Jordi? I el porro (puerro en castellà) és una tija? Totes aquestes qüestions les vam estudiar mentre tocaven les arrels, els fruits, les fulles, les flors, les tiges... Fins i tot hi havia qui se les volia menjar! Després d’aquestes activitats els nens i nenes acostuen a demar-me els productes, els objectes... per endur a casa com si fos un record. Aquesta és la rao de fer els videos.

Faig una crida als pares i mares, aneu al mercat amb els vostres fills i filles que us ajudin a fer la compra. Estaran feliços de ajudar-vos a escollir i portar-ne a casa els millor productes per menjar. Ja en saben de la matèria.

Activitats vivencials.

Em van ensenyar els meus fills unes llaunes que venen en algunes botigues de souvernies que només cal obrir-les i mullar-les, el seu interior (terra fértil i una llavor a dins). Diuen que sortirà una flor. Però quina? No ho sé. A la llauna posava: La latina di l’amore! Quin misteri! La latina di l'amore! deia rient. Les obrirem a la primavera i si neix un cactus reclamem!

Una llauna de l’amore la posarem ben a prop de la finestra amb llum, i l’altra la guardarem en un calaix a la foscor… pobreta! Què creieu que passarà? Doncs que l’amore cal cuidar-lo i donar-li escalfor perquè creixi…

Per acabar, us agraïm als pares i a les mares que reviseu els exercicis de les unitats. Nosaltres ho fem però si hi ha una segona revisió, molt millor!

Pròxim capítol. Els animals. Com heu de treballar des de casa us proposo que mireu algun documental sobre animals salvatges. Fins aviat nois i noies!

 

 

Tornar al principi

Educació

AMPA i famílies

Recursos Web

Revistes infantils

Xarxes socials

Altres enllaços